Min upptäckt av yogan

Kundaliniyogan som jag numera praktiserar är holistisk och arbetar fysiskt, mentalt och emotionellt. När jag 2005 började på min första yogaklass var jag väldigt orolig över hur otroligt stel jag var i kroppen. (Har provat en del olika nu, Ashtanga yoga, Forrest yoga, Hata yoga, yajenga yoga och även power yogan som har sitt ursprung ur Ashtanga yogan) Jag hade länge mått dåligt och kände mig egentligen bara tung och otymplig.
Ändå har jag alltid varit relativt aktiv när det gäller att ta hand om mig. Efter att ha burit mitt barn mkt då han var liten, varit ensamstående förälder under hans uppväxt och arbetat som bl.a städare, sen inom kafé och barnomsorg med belastningsskador i axlar och armar som följd och fick diagnosen mjukdelsreumatism. Jag kunde inte längre få mina armar rakt upp ovanför huvudet. Att sätta upp gardiner mm blev plågsamt.
Jag bestämde mig ganska snabbt på mitt första pass att jag gör utifrån mina förutsättningar och ignorerar alla som är mycket mer viga än vad jag var. Även om jag sneglade åt mattorna runt mig försökte jag intala mig att jag var där jag var. Eftersom jag inte hade en aning om vad yoga var för ngt förrän jag fick en praktikplats på ett nyöppnat yogaställe där jag bodde, allt var helt nytt för mig, men det var ett klokt beslut att prova på och lära mer. Med regelbunden yoga så helt plötsligt en dag så kunde jag räta ut armarna i ett par minuter utan att dö. En annan effekt var att min uthållighet förbättrades.
En del krior (övningar) är uthållighetsövningar vilket gav mig synbar effekt i vissa situationer. Jag hade tidigare upptäckt ett beteende hos mig själv att jag hade en förmåga att lägga av strax innan mållinje vad det än gällde. Exempelvis när jag gick stavgång/cyklade eller tränade så kunde jag ge upp, trots att målet ännu inte var nått. Tappade lusten och hittade på ursäkter för att inte göra mina rundor.
Eller när jag påbörjade något så blev det aldrig riktigt klart. Det var någon mental spärr av något slag. Med yogan så kom uthålligheten och jag började tvinga mig själv (på ett positivt sätt) att trots att jag var dödstrött och helst ville gona i soffhörnet, så fortsatte jag gå/cykla/träna som jag beslutat mig för. Jag började färdigställa de saker jag påbörjade och i en rad andra situationer började jag märka av min nyvunna uthållighet och hur den mentala spärren mer eller mindre successivt försvann.
Idag är jag utbildad kundaliniyoga lärare 07-09 och tränar yoga varje dag, vilket gör att jag känner mig som en bättre människa för varje dag. Vi blir aldrig fördiglärda, tack och lov. Men ju mer vi lär oss ju mer inser vi hur lite vi kan =)
Det finns en hel del kändisar som yogar:
Våga Yoga! Absolut nybörjare eller vältrimmad atlet? Det finns en yoga för alla. Flumstämpeln kring yoga börjar försvinna. Kändisar som Madonna, Uma Thurman och Gwyneth Paltrow och Jennifer Aniston har banat väg och gjort träningen trendig.
Fördelen med yoga är att den passar alla. Den senaste trenden i USA är att använda yoga som behandling inom sjukvården. Är man nyfiken på yoga är det lätt att bli förvirrad av alla olika former som finns på marknaden. -Människor har olika förutsättningar och önskemål. Därför finns det så många olika sorter. Det finns över 100 olika former av traditionell yoga, men i Sverige ca ett 20 tal. Försök hitta den form som passar dig bäst. Det kan vara allt från stillsam yoga med meditation till mycket kraftfulla och krävande rörelser.
Kristin Kaspersen, journalist och artist. – Yogan ger mycket själsligt, mentalt och fysiskt, säger Kristin Kaspersen som utbildar sig till yogainstruktör.
Malin Berghagen Nilsson, skådespelerska.
– Yogan har lärt mig älska min kropp inifrån. Jag är inte alls lika utseendefixerad längre, säger Malin.
Sten Nilsson, dansbandsmusiker. Yogar och står på huvudet ibland för att må bättre.
Agneta Sjödin, programledaren.Yogar för att bli lugnare och försöka hitta en inre harmoni.
Madonna, musikartist. Superstjärnan Madonna uppger att hon har fått ett nytt sexliv genom yogan.
Annika Sörenstam, golfproffs. Golfstjärnan har förbättrat sin sving med hjälp av yogan
Så ni ser, jag är inte på något sätt ensam om att älska yoga. Våga prova du också!
Yogi Bahjan Historia
Yogi Bhajan eller Harbhajan Singh föddes den 26/8 1929 i en Sikhisk godsägarfamilj i byn Kot Harkarn i nuvarande Pakistan men som då fortfarande tillhörde Indien. Han tränade redan från tidiga år Kundaliniyoga och Gongmeditation under en mästare, Sant Hazara Singh och förklarades själv som mäst-are i dessa discipliner redan vid 16 års ålder
1953 gifte han sig, bildade familj och arbetade inom den Indiska armén. 1960 blev han placerad i staden Amritsar. Där inträffade något som förändrade hans liv och blev inledningen på en utveckling som mindre än ett årtionde senare skulle ge resten av världen tillgång till Kundaliniyoga. I Amritsar bestämde han sig för att som en form av tjänande – Seva – varje morgon tvätta marmorgolvet i det Gyllene Templet, Sikhernas berömda helgedom i staden. Detta gjorde han under fyra och ett halvt år, för att finna inre vägledning och han kom under denna tid till insikt om att det var en av Sikhismens tidiga Gurus, Guru Ram Das, som var hans egen inre Guru.
När Yogi Bhajan åtta år senare arbetade som tulltjänsteman vid Palim International Airport passerade en dag en kanadensisk man tullen och uttryckte för Yogi Bhajan sin besvikelse över att inte lyckats hitta en yogi som kunde komma och undervisa på universitetet i Toronto. Yogi Bhajan berättade om sin bakgrund och fick omgående en inbjudan att få jobbet.
På väg till Kanada blev Yogi Bhajan av med allt sitt bagage och när han kom fram möttes han av nyheten att mannen som gett honom jobbet dött i en bilolycka. Han var framme i väst, utan pengar, utan andra kläder än dem han hade på sig och utan jobb. Efter en kort tid i Kanada, i december 1968 fick han en inbjudan att komma Los Angeles och undervisa en helgkurs där. Yogi Bhajan for dit och blev kvar.
Han upptäckte där den unga, sökande hippiegenerationen och började undervisa i Kundaliniyoga. Redan från början sade han:
– Jag har kommit för att utbilda lärare, inte för att samla lärjungar.
Vilket också var vad han sedan gjorde. Under många år reste han kors och tvärs över världen och utbildade människor till lärare i Kundaliniyoga, människor som sedan utbildade nya lärare, som i sin tur utbildade nya lärare o.s.v. Detta har lett fram till den situation som vi nu har där Kundaliniyoga enligt Yogi Bhajan undervisas av tusentals lärare över stora delar av världen.
Hur Kundaliniyogan är spridd över världen idag
Idag finns Kundaliniyoga i ett stort antal länder. Kundaliniyoga finns att tillgå över hela USA, i Mellan och Syd-Amerika, de flesta länderna i Väst-Europa, i Ryssland, Syd-Afrika, Australien och Japan.